Jag får hem olika intressanta tidningar i brevlådan som handlar om blodsjukdomar. Här är en intressant tidning - Hæma. Jag visar ett intressant inlägg om att det är ”Viktigt att bryta den onda cirkeln”. Den som är nyfiken kan bläddra fram till sidan 22 i Hæma.
Många tappar aptiten och får problem med magen under pågående cancerbehandling. Det kan leda till både näringsbrist och sämre livskvalitet. Satsa på kall mat och ta hjälp av en dietist, är Malin Olofssons bästa tips till patienter och anhöriga.
Även om man får i sig tillräckligt med energi och näring kan magen ställa till med problem, påpekar Malin Olofsson.
– Både förstoppning och diarré är vanligt under behandling och det är inte alltid patienten tar upp det.
En del patienter tycker att det är svårt att prata om, men inom vården pratar vi om kiss och bajs hela tiden så för oss är det ju inga konstigheter, säger hon. Förstoppning kan vara smärt- samt och långvarig diarré kan leda till vätskebrist så det är viktigt att komma till rätta med båda besvären.
På vissa sjukhus finns en dietist som är knuten direkt till hematologmottagningen. På andra sjukhus finns en gemensam dietist eller så kan patienten remitteras till dietist utanför sjukhuset.
Det ser olika ut på olika sjukhus och i olika regioner men jag hoppas ju att alla som behöver dietistkontakt får det. Kunskapen om hur viktig det är att patienten har en god nutritionsstatus är så pass etablerad nu så annan vårdpersonal förstår hur viktig vår yrkesroll är, säger hon.
Min kommentar
Jag försöker hålla mig så långt från kolhydrater och socker som det bara går. För det finns mycket skrivet om faran av mängden kolhydrater och socker när man har cancer för att jag inte ska ta det till mig. Man behöver inte vara LCHF-freak men man bör läsa om vad våra kroppar har lärt sig under hundratusentals år och vad kropparna lärt sig eller inte lärt sig av ”den moderna” kosten under cirka hundra år. Tänkvärt tycker jag.